Ρώσος νομοθέτης ζητά η «Ιστανμπούλ» να μετονομαστεί σε Κωνσταντινούπολη στους ρωσικούς χάρτες

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2016-06/hagia-sophia_0.jpg?itok=ckqH-I_t

Ο νομοθέτης Βιτάλι Μιλόνοφ από την Αγία Πετρούπολη πρότεινε σε επιστολή του στον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ την μετονομασία της «Ιστανμπούλ» σε Κωνσταντινούπολη σε όλους του ρωσικούς χάρτες.


Loading...


Στην επιστολή, ο Μιλόνοφ αναφέρθηκε στην μετονομασία ως η «επιστροφή στο ιστορικό όνομα της Ιστανμπούλ,  επισημαίνοντας ότι το όνομα «Κωνσταντινούπολη» χρησιμοποιούνταν στην τσαρική Ρωσία.

«Πολλοί κάτοικοι της χώρας μας εξακολουθούν να συνδέουν την πόλη της Ινστανμπούλ μόνο με την ιστορία του Βυζαντίου. Πριν από την επανάσταση των Μπολσεβίκων, η πόλη αυτή δεν ονομαζόταν διαφορετικά από Κωνσταντινούπολη στη χώρα μας. Σήμερα, πολλά ορθόδοξα χριστιανικά κράτη, για παράδειγμα η Ελλάδα, διατηρούν αυτή την παράδοση» έγραψε ο Μιλόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

«Η επιστροφή του ιστορικού ονόματος της πόλης θα συμβόλιζε ότι η χώρα μας και ο λαός μας διατηρούν την τραγική μοίρα του Βυζαντίου στη μνήμη τους. Δεν απορρίπτουμε το μοντέρνο όνομα αλλά επίσης διατηρούμε το δικαίωμά μας για ιστορική δικαιοσύνη, ακόμη κι αν περιέχεται στη μορφή ενός συμβόλου» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το όνομα της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούνταν επίσημα από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την «Ινστανμπούλ» μέχρι το 1930. Άλλαξε επισήμως όταν η Τουρκία αυτοανακηρύχθηκε δημοκρατία.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...